The Effect of Adding CMC (Carboxy Methyl Cellulose) in Making Chinese Betel (Peperomia pellucida L. Kunth) White Ginger (Zingiber officinale) Syrup on Physical and Sensory Characteristics

Keywords:
CMC, Sensory, Syrup, Viscosity.Abstract
The aim of this research was to determine the effect of adding CMC (Carboxyl Methyl Cellulose) on the characteristics (physical and sensory) of Chinese betel syrup. This research was conducted at the TEFA Lab, and the Sensory Laboratory of the Department of Agriculture and Business, Ketapang State Polytechnic, from April 2024 to July 2024. The research used the addition of CMC (0%, 0.25%, 0.50%, 0.75%). The parameters observed include physical characteristics (viscosity) and organoleptic tests (hedonic tests including aroma, taste and color). The research results showed that the CMC addition treatment had a significant effect on viscosity and organoleptics (hedonic taste test). C3 treatment (addition of 0.50% CMC) was the best treatment.
References
Ahnafani, M. N., Nasiroh, Aulia, N., Lestrari, N. L. M., Ngongo, M., & Hakim, A. R. (2024). JAHE (ZINGIBER OFFICINALE): TINJAUAN FITOKIMIA, FARMAKOLOGI, DAN TOKSIKOLOGI. Jurnal Ilmu Kedokteran dan Kesehatan, 11(10), 1992–1998.
Alfi, T. F. (2024). PENENTUAN KADAR ALKALOID TOTAL SIRIH CINA (Peperomia pellucida) BERDASARKAN PERBEDAAN KONSENTRASI ETANOL DENGAN METODE SPEKTROFOTOMETRI UV-VIS. 5(1). https://doi.org/10.33859/jpcs.v5i1.673
Alif, S. B. N., Dewi, I. K., & Ridlo, A. (2024). Uji stabilitas fisik formulasi sediaan sirup infusa daun seledri (Apium graveolens L.) dengan larutan pemanis daun stevia (Stevia rebaudiana). Borobudur Pharmacy Review, 4(1), 7–11. https://doi.org/10.31603/bphr.v4i1.11565
Andriani, L., Monica, T., & Lubis, N. I. (2022). Pemanfaatan Tanaman Herbal (Sirih Cina, Jahe, dan Kayu Manis) Melalui Kegiatan KKN di RT 03 Kelurahan Suka Karya Kecamatan Kotabaru, Kota Jambi. Jurnal Abdi Masyarakat Indonesia, 2(2), 465–472. https://doi.org/10.54082/jamsi.180
Augustyn, G. H. (2024). Pengaruh Penambahan Karboksil Metil Selullosa (CMC) Terhadap Karakteristik Kimia dan Organoleptik Sirup Jeruk Kisar. Jurnal Agrosilvopasture-Tech, 3(2), 330–334. https://doi.org/10.30598/j.agrosilvopasture-tech.2024.3.2.330
BPOM. (2021). Sarasehan Jamu Nasional, Upaya Badan POM Perkuat Ekosistem Pengembangan dan Lestarikan Jamu Nusantara.
Breemer, R., Febby J. Polnaya, & J. Pattipeilohy. (2012). Sifat Mekanik dan Laju Transmisi Uap Air Edible Film Pati Ubi Jalar. https://doi.org/10.13140/RG.2.1.5154.0886
Jannah, W., Apriza, & Alini. (2024). PENGARUH PEMBERIAN REBUSAN DAUN SIRIH CINA TERHADAP KADAR ASAM URAT PADA PENDERITA GOUT ARTHRITIS DI DESA KAMPAR UPT PUSKESMAS KAMPA TAHUN 2023. Jurnal Excellent, 3(1), 512–517.
Julaika, U. (2022). UJI AKTIVITAS ANTIBAKTERI DARI EKSTRAK SIRIH CINA (Peperomia pellucida L. Kunth) TERHADAP BAKTERI Shigella dysenteriae DAN SUMBANGSIHNYA PADA PEMBELAJARAN BIOLOGI DI SMA/MA. 83–93.
Kusumawati, A., & Suyanto, A. (2023). ANALISIS TOTAL MIKROBA, MUTU FISIK, DAN SENSORIS SIRUP KAWISTA DENGAN PENAMBAHAN KAYU SECANG. Jurnal Pangan dan Gizi, 13(1), 50–58. https://doi.org/10.26714/jpg.13.1.2023.50-58
Mayanda, S., & Gunawan, M. (2024). PERBANDINGAN TINGKAT PENGETAHUAN MASYARAKAT PADA PENGGUNAAN OBAT HERBAL DAN OBAT SINTETIK. JoPM : Journal of Pharmaceutical and Medicine, 1(2).
Rahmaningtyas, E., Yusa, N. M., & Puspawati, N. N. (2017). PENGARUH PENAMBAHAN CMC (Carboxyl Methyl Cellulose) TERHADAP KARAKTERISTIK SIRUP SALAK BALI (Salacca zalacca var. Amboinensis) SELAMA PENYIMPANAN. Jurnal Ilmu Dan Teknologi Pangan, 2(2), 20–29.
Sayuti, N. A. (2016). Pengaruh Carboxymethyl Celulosa Natrium Sebagai Pengental Terhadap Stabilitas Sirup Temulawak (Curcuma Xanthorriza Roxb). Jurnal Kebidanan dan Kesehatan Tradisional, 1(1). https://doi.org/10.37341/jkkt.v1i1.53
Sulastri, Y., Widyasari, R., Nofrida, R., Zaini, M. A., . Z., & Nasrullah, A. (2018). PEMANFAATAN TEPUNG UMBI MINOR SEBAGAI ALTERNATIF STABILIZER ALAMI UNTUK MENINGKATKAN MUTU FISIK DAN INDERAWI ES KRIM BUAH NAGA (Hylocereus polyrhizus sp.). Pro Food, 4(1), 268–276. https://doi.org/10.29303/profood.v4i1.74
Tiastuti, K. R., Randi, M. J., & Dewantoro, Y. E. R. U. (2023). Evaluasi sensori dan resistensi es krim jagung kelor dengan penstabil yang berbeda. Journal of Food and Agricultural Product, 3(2), 69–81. https://doi.org/10.32585/jfap.v3i2.4331
Tumober, L. A. Y., Yelnetty, A., Hadju, R., & Rembet, G. D. G. (2021). Pengaruh persentase carboxy methyl cellulose (CMC) terhadap waktu leleh, pH, dan sifat sensoris es krim probiotik. ZOOTEC, 41(2), 561. https://doi.org/10.35792/zot.41.2.2021.37225
Widyastuti, R., Afriyanti, A., Asmoro, N. W., & Hartati, S. (2019). Pengaruh Konsetrasi Carboxymethylcellulose (CMC) dan Gula Stevia terhadap Karakter Sirup Buah Tin (Ficus carica, L). Jurnal Ilmu Pangan dan Hasil Pertanian, 2(2), 146–154. https://doi.org/10.26877/jiphp.v2i2.3204