Penerapan Prinsip Green Chemistry Dalam Penggantian Styrofoam dengan Material Ramah Lingkungan

Authors

  • Cahayu Abdaniah Universitas Pendidikan Indonesia
  • Elena Nursyifa Universitas Pendidikan Indonesia
  • Fitri Yuniarti S Universitas Pendidikan Indonesia
  • Kasih Susilawati Universitas Pendidikan Indonesia

Abstract

Green chemistry principles have an important role in reducing Styrofoam waste. Styrofoam waste is generated everywhere, especially in school environments. styrofoam is packaging that is effective and practical to use, however, there are dangerous contents that can cause serious illnesses from styrofoam. There is a need to replace styrofoam with environmentally friendly containers such as food containers that can be used repeatedly. The purpose of this research is to measure the level of students' understanding and application of green chemistry principles in the SMAN Jatinunggal school environment. The research method used in this research is a questionnaire-based quantitative descriptive approach distributed online to students at SMAN Jatinunggal. The number of respondents was 17 grade 12 students at SMAN Jatinunggal. From the research results, it can be concluded that the level of understanding of grade 12 students at SMAN Jatinunggal regarding the meaning and understanding of the principles of

green chemistry is quite adequate. However, in its application the application of green chemistry principles at SMAN Jatinunggal school has not been optimal. This is caused by a lack of advice from the school so that many traders still use styrofoam which is a factor in the accumulation of styrofoam waste in the school environment

References

Al Idrus, S. Hadisaputra, S. Junaidi, E. (2020). Pendekatan Green Chemistry Dalam Modul Praktikum Kimia Lingkungan Untuk Meningkatkan Kreatifitas Mahasiswa Calon Guru Kimia. Chemistry Education Practice, 3 (2), 70.

Anastas P, Warner John. (1998). "Green Chemistry: Theory and Practice".

Azis, R. A. (2017). Penggunaan Styrofoam Pada Kemasan Pangan Sebagai Pelanggaran Terhadap Hak Konsumen ( Studi Kasus Pada Sd Swasta Unwanus Saadah Jakarta Utara ). Lex Jurnalica, 14.

Chen, L. (2013). A Study of Green Purchase Intention Comparing with Collectivistic (Chinese) and Individualistic (American) Consumers in Shanghai, China. Information Management and Business Review, 5(7), 342–346.

Chofifa. Z. N. et al., (2021). Pengolahan Limbah Jerami Sebagai Biofoam Pengganti Styrofoam Buah dan Box Kemasan Guna Mengurangi Limbah Jerami di Trenggalek. Jurnal Pengabdian Vokasi. Vol. 2. No, 2.

Fadli. R. (2022). “Mitos atau Fakta, Wadah Styrofoam Berbahaya Bagi Kesehatan.” https://www.halodoc.com/artikel/mitos-atau-fakta-wadah-styrofoam-berbahaya-bagi-kesehatan

Inayah, S., Dasna, I. W., & Habiddin, H. (2022). Implementasi Green Chemistry Dalam Pembelajaran Kimia: Literatur Review. Hydrogen: Jurnal Kependidikan Kimia, 10(1), 42-49.

Jumirah, J. dkk,. (2021). Analisis Kesadaran Lingkungan Siswa Sekolah Pada Kegiatan Green Chemistry Dalam Kondisi New Normal Penademi Covid-19. DIKSAINS : Jurnal Ilmiah Pendidikan Sains. Vol. 2 No. 1.

Karuniastuti, N. (2013). Bahaya Plastik terhadap Kesehatan dan Lingkungan. Swara Patra: Majalah Pusdiklat Migas, 3(1), 6–14.

Kirmani, M. D., & Khan, M. N. (2016). Environmental concern to attitude towards green products: Evidences from India. Serbian Journal of Management, 11(2), 159–179.

Mitarlis, M. et al. (2018). Pemanfaatan Indikator Alam Dalam Mewujudkan Pembelajaran Kimia Berwawasan Green Chemistry. Jurnal Penelitian Pnedidikan IPA. Vol. 3. No. 1.

Mukiminah, A.l. (2019). Bahaya Wadah Styrofoam dan Alternatif Penggantinya. Majalah Farmasetika. Hal. 32-34.

Nurhadi, T., Budiyantoro, C., & Sosiati, H. (2017). Identifikasi Mechanical Properties Dari Bahan Daur Ulang Polystyrene. JMPM: Jurnal Material dan Proses Manufaktur.1(1), 36–40.

Sarkawi, D. (2015). Volume XVI Nomor 02 September 2015 ISSN 1411-1829. Pendidikan Lingkungan Dan Pembangunan Berkelanjutan, XVI, 101–114.

Susanti, L. Y. (2022). Pengembangan Modul Praktikum berbasis Green Chemistry untuk Menanamkan Karakter Peduli Lingkungan pada Calon Guru IPA. Jurnal Pendidikan Mipa, 12(3), 798-807.

Widianarko, B., & Hantoro, I. (2018). Mikroplastik Mikroplastik dalam Seafood Seafood dari Pantai Utara Jawa.

Widiati. A. (2019). Peranan Kemasan (Packaging) Dalam Meningkatkan Pemasaran Produk Usaha Mikro Kecil Menegah (UMKM) Di Mas Pack Terminal Kemasan Pontianak. Jurnal Audit dan Akuntansi Fakultas Ekonomi dan Bisnis Universitas Tanjungputra. Vol. 8. No. 2.

Wirahadi, M. (2017). Elemen Interior Berbahan Baku Pengolahan Sampah Styrofoam Dan Sampah Kulit Jeruk. Jurnal Intra. 5(2), 144–153.

Yudha, S. (2023). Analisis Kebutuhan Awal Penuntun Praktikum Kimia Berbasis Green Chemistry untuk Mencapai Keamanan di Dalam Laboratorium. Jurnal Inovasi Pendidikan Sains dan Terapan, 2(1), 33-39

Downloads

Published

2024-06-29

How to Cite

Abdaniah, C., Nursyifa, E. ., Yuniarti S, F. ., & Susilawati, K. (2024). Penerapan Prinsip Green Chemistry Dalam Penggantian Styrofoam dengan Material Ramah Lingkungan. Jurnal Inovasi Pendidikan Sains Dan Terapan (INTERN ), 3(1), 10-17. Retrieved from https://jurnal.politap.ac.id/index.php/intern/article/view/1251

Issue

Section

Artikel